6 Z3 Z4 Z2
Z5 Z6 Z7 Z8

‘Maak de Woorden Wakker in Palenstein’

In de winter van 2011 werden Genoveef Lukassen en Maarten van den Elzen benaderd door stichting Terra Art Projects voor een poëzieproject. Het doel van dit project was om actief aan de slag te gaan met taal in de wijk Palenstein. De bewoners werden uitgenodigd om deel te nemen aan poëzieworkshops. Een leuke bijkomstigheid was dat de participanten hun gedichten terug zouden gaan zien in de wijk. Van dit project is ook een boek verschenen.

Genoveef en Maarten mochten een lokaal aan het Van Duvenvoordepad 13 gebruiken waar vanaf januari 2012 het Participatiecentrum gevestigd is. Daar toverden zij een lokaal om tot een kleurrijk, gezellig en inspirerend TaaLLokaal. In 2011 waren ze enkele keren te gast bij Resto VanHarte waar zij workshops ‘gedichten schrijven’ verzorgden. Men ging enthousiast aan de slag. Er werd vrij werk geschreven, maar ook haiku’s en zogenaamde elfjes. In april zijn er een aantal groepen van basisschool “de Meerpaal” ontvangen. De kinderen toonden veel belangstelling en werkten nauwgezet en enthousiast. Ook een aantal ouders volgden een workshop.

In het TaaLLokaal werden vrijwel wekelijks Poëzielessen van anderhalf uur gegeven door Maarten van den Elzen. Ook hier werden vrije verzen geschreven met een onderwerp als opdracht maar ook elfjes, limericks en haiku’s. Niet iedereen maakte een gedicht in het Nederlands. Sommigen schreven in oude geschriften of hun moedertaal zoals het Arabisch, Cyrillisch, Hebreeuws, Gujarati en Farsi. Het leverde boeiende uren op en veel fraaie gedichten. Iedere deelnemer las zijn of haar gedichten voor aan de andere participanten. Af en toe werden er, zowel bij de kinderen als volwassenen, duo’s gevormd en werd er gezamenlijk geschreven.
Pleinschildering

Op de speelplaats bij het Participatiecentrum verrees een enorme boom met wortels en gedichten. De pleinschildering werd in samenwerking met diverse participanten gemaakt. Alle gedichten op het plein zijn bovendien door de deelnemers van de Poëzielessen geschreven. Genoveef sneed samen met een aantal vrijwilligers letters uit die als sjablonen dienden voor de teksten. Hiernaast zijn zo’n 25 gedichten op borden gedrukt. Deze borden hangen aan lantaarnpalen in de wijk Palenstein.

Deze pagina verschaft u een inkijkje in een bijzonder initiatief in Palenstein. Een community art project voor en door de bewoners van de wijk.
U kunt de beschilderde speelplaats en de bedrukte borden in Palenstein tot zeker eind 2013 bewonderen.

Onze dank gaat uit naar :
Stichting Terra Art Projects
Participatiecentrum Palenstein
Alle deelnemers en vrijwilligers

Het project werd mogelijk gemaakt door:
Palenstein Doet Mee! (Gemeente Zoetermeer, De Goede Woning, Vestia, Vidomes)
Fonds 1818

Uden/Hoenderbosch, 23 augustus 2012
Genoveef Lukassen & Maarten van den Elzen

Z9 Z10 Z11 Z13
Z15 Z16 Z17 Z18
Hoenderbossche Dingenmakers